Eyüp Demirezen
Romanların Hindistan’dan Avrupa’ya uzanan yolculuğunu anlatan “Drom” adlı müzikal, Bandırma Bizim Çocuklarımız Kültür, Sanat ve Doğa Derneği’nin katkılarıyla sahnelendi. Farklı coğrafyaların dans figürleriyle roman havasının birleştirildiği müzikal, Bandırma Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyicilerle buluştu.
Adını Romanca/Romanes dilinde “yol” kelimesinden alan Drom; Romların yanı sıra Lom ve Dom gibi farklı Roman grupların hikayelerini de ele alıyor. Drom, Romanların yaşadığı ayrımcılığı bir çocuk karakter üzerinden anlatıyor. Arkadaşlarının “çingene” diye seslenerek aşağıladığı çocuk, bir falcıya gidip yardım istiyor. Falcı, “Neden bana çingene diyorlar, onlara büyü yap” diyen çocuğa küresini işaret ediyor ve hepimizi Romanların geçmişine götürüyor.
Müzikalde, Hindistan’dan yola çıkan Roman grupların Orta Doğu’ya, ardından Anadolu ve Karadeniz bölgesine göçü anlatıyor. Farklı etnik kültürleri bir arada sunan müzikalde Hint, Arap, Balkan danslarından figürlerin yanı sıra İspanyol dansı flamenko da oynanıyor.
Rejisörlüğünü, uzun yıllar Almanya’da sosyal pedagogluk yapmış olan Alev Şengönül’ün üstlendiği müzikalde, göçebe bir toplum olan Romanların yaşadıkları ayrımcılık da vurgulanıyor. Özellikle Avrupa’ya göçen Romanların 2. Dünya Savaşı döneminde Naziler tarafından katledilişinin anlatıldığı kısım seyirciler tarafından ilgiyle izlendi ve hüzünlü anlar yaşandı.
[twitter_share]