Roman Hakları Derneği, Roman derneklerinin kapasitelerini artırmak ve Roman gençleri bilgilendirme amacıyla 8-11 Aralık tarihlerinde Sakarya’da bir eğitim düzenledi. Dört gün süren eğitime Sakarya’daki Roman derneklerinden ve gençlerden altmış kişi katıldı. Eğitimin ilk gününde Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal, proje konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Ardından Avrupa Roman Hakları Merkezi (Europe Roma Rights Center – ERRC) Gözlemcisi Hacer Foggo ile Sıfır Ayrımcılık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elmas Arus, Roman Strateji Belgesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
64. Hükümet’in 2016 eylem planında yer alan ve Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne yönelik Roman Strateji Belgesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde hazırlanarak kabul edilmiş ve 27 Nisan 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Sakarya’da yapılan eğitimde, Strateji Belgesi’nde yer alan ana başlıklardan eğitim, istihdam, barınma, sağlık ve sosyal yardım değerlendirildi. Ardından Avrupa ve Balkanlar’da var olan strateji belgeleri ile karşılaştırıldı.
Sıfır Ayrımcılık Derneği Yönetim Kurulu üyesi Levent Şansever ise Roman Entegrasyonu 2020 projesiyle ilgili bilgi verdi. Şansever, Bölgesel İşbirliği Konseyi, Açık Toplum Vakıfları ve Avrupa Komisyonu’nun girişimiyle başlatılan projenin Batı Balkanlar ve Türkiye’deki Roman nüfus ile Roman olmayan nüfus arasındaki sosyo-ekonomik farkın azaltılmasını hedeflediğini belirtti; Roman derneklerinin projeye katkısından bahsetti.
İkinci gün Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı’ndan (ÇAÇAV) Avukat Hilal Çelik, hak ve hukuk kavramları konusunda bir sunum yaptı. Çelik, yürürlükteki uluslararası sözleşmelerden bahsetti. Ardından Çocuklara Yönelik Ticari-Cinsel Sömürü ile Mücadelede Gençlik Ağı (ÇTCS Gençlik) Yönetim Kurulu üyesi Figen Kelemer proje döngüsü üzerine bir eğitim verdi. Eğitimde proje yazma ve yürütme, proje döngüsünün aşamaları ve proje sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlara değinildi.
Üçüncü gün Avukat Hilal Çelik’in sunumuyla başladı. Çelik, ayrımcılık ve nefret suçları konusunda ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri örnek üzerinden açıkladı. Ayrıca kadın hakları ve çocuk hakları konusunda yasal düzenlemeleri ve yapılması gerekenleri aktardı. Eğitim Figen Kelemer’in düzenlediği atölye çalışması ile devam etti. Katılımcılar gruplara ayrılarak, eğitimde öğrendikleri bilgilerle proje önerileri yazdılar ve daha sonra önerilerini diğer katılımcılara sundular.
Son gün ise Yücel Tutal, katılımcıları savunuculuk ve lobicilik konularında bilgilendirdi. Roman Hakları Derneği gönüllüsü Göknur Akelma ise rapor ve anket çalışmalarının öneminden bahsetti. Toplantının genel bir değerlendirmesi yapıldıktan sonra, Tutal katılımcılara sertifikalarını sundu.
[twitter_share]