Özlem Anadol
Roman Hakları Derneği ve Roman Hakları Federasyonu (ROMFO) Romanların yaşadığı sorunları tartışma ve gençlerde farkındalık yaratma amacı ile Ankara’da üç gün süren bir eğitim düzenledi. Eğitime İstanbul, Edirne, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Ankara, Hatay, Sakarya, Bandırma, Eskişehir, Gaziantep ve İzmir illerinden 30 kişi katıldı.
Üç gün süren eğitimin ilk gününe çeşitli tanışma oyunlarıyla başlandı. İkinci gün ise eğitim ve istihdam başlıkları altında Antropolog Semra Özlem Dişli, tezi üzerinden Biga’da yaşayan Romanlar ve Mardin’de yaşayan Dom’ların yaşamı hakkında karşılaştırmalı bilgiler verdi. İzmir Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Halit Keser, Sakarya Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tanyel, gençlere gerçekleştirdikleri çalışmalardan örnek vererek deneyimlerini paylaştılar. Eğitim, istihdam, barınma başlıkları konusunda gençler kendi çalışmalarını sundu. SİROMA projesinin uzmanı Ferda Öztürk Kaya, proje kapsamında yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.
Sonrasında, Avrupa’da ve Türkiye’de Romanlara karşı yapılan ayrımcılık örneklerini Roman Hakları Derneği’nden Özlem Anadol ve Göknur Akelma örneklerle anlattı. Derneğin gönüllü avukatlarından Süheyla Oğuz, barınma hakkı konusunda yasal süreçlerle ilgili bilgi verdi. Sakarya’dan Orhan Tanyel Sapanca, Kestanelik Mahallelerinde yapılan kentsel dönüşümü ve Sakarya Merkez, Erenler Mahallesinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm ile ilgili, İstanbul’dan Erdal Yalçın Ataşehir Roman Mahallesinde yapılan kentsel dönüşüm ile ilgili, Hatay’dan Kezban Taşdelen ve Adile Karabulut ise yapılması planlanan kentsel dönüşümü anlatarak, mağduriyetleri dile getirdiler. Gazeteci ve aktivist Hacer Foggo, Sulukule’de yaşanan kentsel dönüşümü ve günümüze etkisini anlattı.
İşlenilen konular sonrasında katılımcıların sordukları sorulara uzmanların verdiği cevaplardan sonra bir diğer başlık olan, 2013 Eylül ayında Bursa, İznik’te yaşanan olayların görüntüleri izlendi. Görüntülerin izlenmesinden sonra olayı yaşayanlardan Nihat Atar ve Ersin Tura olayları anlattı. Derneğin gönüllü avukatlarından Hilal Çelik, İznik olayının dava sürecini ve sonrasını aktardı. Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal, yaşanan olaylar karşısında yasal süreçlerin nasıl başladığını ve devam ettiğini anlatarak derneğin dava sürecine katkısı hakkında bilgi verdi ve gün sonladı.
Sonraki gün kurulacak ağın kuralları, amacı, işleyişi gençlerle belirlendi. Eğitime katılan gençlerden yorumlar alındı. Sonraki çalışmaların neler olabileceği konusunda fikirler tartışılarak eğitim son buldu.
[twitter_share]